Φυσικοθεραπεία

Η μονάδα μας, διαθέτει εξοπλισμένο φυσικοθεραπευτήριο, όπου εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, όπως:

Εγκεφαλικό

Για τις περιπτώσεις αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ευθύνονται ορισμένοι επιβλαβείς παράγοντες, όπως είναι η υπέρταση, οι καρδιακές δυσλειτουργίες ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Το πρώτο στάδιο της φυσικοθεραπευτικής φροντίδας, εκκινεί από το πρώτο 24ωρο και διαρκεί ημέρες έως και εβδομάδες. Σε αυτή την περίπτωση, η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση, είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσει από το πρώτο κιόλας 24ωρο. Ενθαρρύνουμε λοιπόν την γρήγορη κινητοποίηση, μόλις σταθεροποιηθούν τα ζωτικά σημεία του ασθενούς. Επίσης καθοριστικής σημασίας είναι η εξαρχής σωστή τοποθέτηση του ασθενούς, αφού η συχνή αλλαγή της θέσης του προλαμβάνει θρομβώσεις, πνευμονίες ή και κατακλύσεις.

Στην δεύτερη φάση αυτής της σπαστικότητας, οι στόχοι μας είναι η διατήρηση του εύρους κίνησης, η εξασφάλιση σωστής θέσης του ασθενούς στον χώρο που βρίσκεται, στοιχείο απαραίτητο, για την διατήρηση και την αύξηση της λειτουργικότητας, η ενίσχυση σωστών προτύπων κίνησης με παράλληλη αποφυγή των παθολογικών. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης, αυτό της ανάρρωσης, εστιάζουμε στην ισορροπία του κορμού. Η εκπαίδευση της ισορροπίας εκκινεί από την αλλάγη θέσεων αρχικά στο κρεβάτι, έπειτα στην καρέκλα και εφόσον ο ασθενής μπορεί να στηρίξει τον κορμό του, τον σηκώνουμε όρθιο στον διάδρομο βαδίσεως. Εν συνεχεία στόχος μας είναι ο ασθενής να βαδίσει με την βοήθεια μιας βακτηρίας και να του αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ισορροπία με ειδικές ασκήσεις.

Αναπνευστικά προβλήματα

Οι ηλικιωμένοι, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο σύνολο των αναπνευστικών νοσημάτων. Οι ηλικιωμένοι με αναπνευστικά προβλήματα εμφανίζουν συχνότερα επιπλοκές σε σχέση με τους νεότερους σε ηλικία, είτε λόγω της ύπαρξης νοσημάτων και σε άλλα όργανα είτε λόγω της ταυτόχρονης ύπαρξης πνευμονικών προβλημάτων. Η φυσικοθεραπεία, συνίσταται στην ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών, στην μείωση της ποσότητας του έργου των αναπνευστικών μυών, με επακόλουθο την μείωση των αναγκών σε οξυγόνο.

Κατάγματα

Στόχος μας σε αυτή την περίπτωση είναι ο ασθενής να επανέλθει στην προ του κατάγματος κατάσταση, κάτι που είναι εφικτό για οποιονδήποτε ασθενή ανεξαρτήτως ηλικίας. Η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση, ξεκινά από την πρώτη μέρα που ο ασθενής εισάγεται στην μονάδα μας, με ασκήσεις κλιμακούμενης δυσκολίας. Στην αρχή περπατά με την αρωγή ενός περιπατητήρα, στην συνέχεια με την βοήθεια ενός μπαστουνιού και τέλος χωρίς την ύπαρξη κάποιου βοηθητικού μέσου. Ο σκοπός αυτός θα επιτευχθεί με ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης όλων των μυικών ομάδων γύρω από την πάσχουσα άρθρωση και στην συνέχεια με ένα πρόγραμμα ελέγχου της στάσης με προοδευτικά αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας. Έτσι λοιπόν επικεντρωνόμαστε στην σταθερή ορθοστάτηση, στην ικανότητα κινητοποίησης του κορμού πέραν της βασικής θέσης, στην ικανότητα μετακίνησης από την μια θέση στην άλλη και στην ικανότητα ισορροπίας σε κινητική ή ακίνητη βάση. Το προηγούμενο πρόγραμμα ακολουθείται σε όλα τα μέλη της μονάδας μας, για την πρόληψη των πτώσεων σε ένα ομαδικό πρόγραμμα που διεξάγεται μέρα παρά μέρα. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εφαρμόζουμε διατατικές ασκήσεις, ασκήσεις ισορροπίας και διατήρησης του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, μυικής ενδυνάμωσης και κινητικού ελέγχου, ενώ παράλληλα προπονούμε την ικανότητα αντίστασης.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου αντιμετωπίζονται με εξειδικευμένα προγράμματα αποκατάστασης. Βασικό μέλημά μας είναι η γρήγορη κινητοποίηση και ενθάρρυνση του ασθενούς. Πολλές φορές όμως, μετά από περιπτώσεις εμφράγματος, αποφεύγεται η τήρηση ενός προγράμματος αποκατάστασης, κάτι το οποίο είναι λανθασμένο, αφού θα βελτίωνε σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Μυοσκελετικές διαταραχές

Μυοσκελετικές διαταραχές όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση είναι πολύ διαδεδομένες στα ηλικιωμένα άτομα. Στο εξοπλισμένο φυσικοθεραπευτήριό μας η χρήση υπέρηχου και ηλεκτροθεραπείας βοηθά ουσιαστικά στην αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.

Το φυσικοθεραπευτήριο διαθέτει:

 • Tilt Table
 • Ηλεκτρικο γερανακι ανυψωσης ασθενους
 • Μηχανήματα ηλεκτροθεραπείας, υπέρηχου και υπεριώδους ακτινοβολίας
 • Στατικό ποδήλατο
 • Ηλεκτρικό διάδρομο
 • Στεπ
 • Πολύζυγο
 • Ποδήλατο παθητικής και ενεργητικής κινητοποίησης κάτω και άνω άκρων, ιδιαίτερα υποβοηθητικό σε άτομα με κινητικές δυσκολίες (τετραπληγία, σπαστική διπληγία)
 • Διάδρομο ισορροπίας
 • Τροχό
 • Τροχαλία
 • Δαχτυλιέρα
 • Μηχάνημα ασκήσεως πηχεοκαρπικής
 • Δίζυγο βαδίσεως
 • Βάρη
 • Μπάλες γυμναστικής
 • Λάστιχα

Τα μηχανήματα είναι φορητά, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν στα δωμάτια των ασθενών, εφόσον αυτοί δεν μπορούν να προσέλθουν στο φυσικοθεραπευτήριο.

Ηλεκτροκινητο ανακλινομενο κρεβατι. Tilt table

Σκοπος του κεντρου μας ειναι η κινητοποιηση των ασθενων μας για την αποφυγη των κατακλισεων , των βραχυνσεων και των συγκαμψεων.

Στοχος μας ειναι η λειτουργικη αυτονομία του ασθενους.

Το κεντρο μας ειναι εξοπλισμενο με ηλεκτροκινητο ανακλινομενο κρεβατι (tilt table), το οποιο λαμβανει σημαντικο κομματι της αποκατάστασης των ασθενων.

Το tilt table δινει τη δυνατοτητα ορθοστατησης σε ατομα με νευρολογικα και μυοσκελετικα προβληματα και αποτελει χρησιμο εξοπλισμο σε κεντρα αποκαταστασης για ασθενεις που δεν μπορουν να ορθοστατησουν μονοι τους, οπως ασθενεις με οποιαδηποτε μορφη πληγιας, σκληρυνση κατα πλακας, parkinson, αρθροπλαστικη ισχιου κ γονατος.

Οφελη:

 • Σταδιακη εγερση του ασθενους για σταθεροποιηση των ζωτικων σημειων
 • Ορθοστατηση του ασθενους για τη βελτιωση της λειτουργιας ολων των συστηματων του οργανισμου
 • Σταδιακη φορτιση του κατω ακρου (αμφω) υστερα απο χειρουργειο ισχιου/γονατος.

Ηλεκτρικο γερανακι ανυψωσης ασθενους

Γνωριζοντας την ανάγκη για την καθημερινη μεταφορα των ατομων με αναπηριες το κεντρο μας εξοπλιστηκε με ηλεκτρικο γερανακι ανυψωσης ασθενων, το οποιο αποτελει σημαντικο βοηθημα στη νοσηλεια βαρεως πασχοντων ασθενων, αφου διευκολυνει την ανυψωση, τη μεταφορα και την μετακινηση τους απο και προς την κλινη αποφευγοντας τους τραυματισμους και διευκολύνοντας τη σωστη θεση του ασθενούς.

κ. Πανούτσου Γεωργία πτυχιούχος φυσιοθεραπείας του ΑΤΕΙ Αθήνας (2008).

 • Πραγματοποίησε το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών << Έλεγχος του στρες & Προαγωγή της υγείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Ιατρική σχολή την περίοδο 2012-2014.
 • Το 2008 εργάσθηκε στο εργαστήριο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης << Ανάκαμψη>> και το 2009 έως και το 2015 εργάσθηκε στο Κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας << Φιλοκτήτης>>.
 • Το 2015 έως και σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Γηριατρικής Μέριμνας και Υποστηριζόμενης Διαβίωσης << Relax Palace>>.
 • Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και ημερίδων που αφορούν τη νευρολογική, αναπνευστική και μυοσκελετική αποκατάσταση.